Home

Sigurnost prometa ne smije doći u pitanje

Turković: mora se više paziti na sredstva koja se troše u zimskim uvjetima

14.11.2017.

Premda  zima klimatološki počinje tek s početkom prosinca, od 15. studenog do 15. travnja, zimska oprema na vozilima  obvezna je  na svim cestama. Danas je tako održan sastanak Stožera zimske službe o održavanju cesta na području Karlovačke županije i grada Karlovca  u zimskom razdoblju.

-Molim sve korisnike naših prometnica na području Karlovačke županije da zaista u zimskim uvjetima imaju zimsku opremu. Tako čuvate sebe, svoje vozilo, ali i sve sudionike u prometu, poručio je svim sudionicima u prometu ravnatelj Županijske uprave za ceste Stjepan Turković.

ŽUC ima potpisan ugovor sa Cestama Karlovac o  održavanju  1.140 kilometara prometnica u zimskim uvjetima.

-ŽUC svojim operativnim planom predviđa da u četvrtom prioritetu, kada su intenzivne oborine, želi  da vitalne prometnice; one koje vode do škola, vrtića i domova zdravlja budu očišćene u prvih pet do osam sati od početka oborina. Zatim se čiste ceste po ostalim prioritetima.

Na sjednici Stožera zimske službe bilo je riječi i o štednji, a Turković ističe, da sigurnost  prometa ne smije  doći u pitanje, no mora se više paziti na sredstva koja se troše u zimskim uvjetima. Dodaje da bi  Županijska uprava za ceste mogla utrošiti u  nadolazećoj sezoni za održavanje cesta oko 8,8 milijuna kuna, budući je toliko utrošeno i u prošlogodišnjoj zimskoj sezoni. Zaključio je da će biti potrošeno onoliko manje, kolika će biti svijest ljudi koji se nalaze u pet nadcestarija te da se na teren izlazi  samo kada  se procijeni da će doći do zaleđivanja kolnika na određenoj dionici. Na pressci održanoj nakon sjednice Stožera Zimske službe govorio je i voditelj tehničke  Ispostave Hrvatskih cesta u Karlovcu Tomislav Marić.

-Zimsku službu provodi isti izvoditelj, kao i za županijske ceste, a to su Ceste Karlovac. Na području Karlovačke županije radi se o nešto manje od 400 kilometara cesta. Sredstva su osigurana, a procijena je da će ove godine to biti između 6 i 6,2 milijuna kuna. Ne možemo utjecati ni na temperature, niti na količinu oborine koja će pasti, pa će koštanje zimske službe ovisiti o količini oborina i temperaturama.  Marić ističe da je D-1 najproblematičnija, ne samo što se tiče čišćenja, nego i količine prometa.

Direktor Cesta Karlovac Darko Marković je govorio o kilometraži i vozilima koja će održavati ceste u zimskom razdoblju.

-Hrvatske ceste imaju nešto manje 390 kilometara, što će čistiti i održavati 24 vozila i stroja. Županijske  i lokalne ceste imaju 1.041 kilometar, što će čistiti 27 vozila. Na državnim cestama nam jedno vozilo dolazi na 20 do 25 kilometara, a na županijskim cestama jedno vozilo dolazi na 50 do 70 kilometara.

Na području grada Karlovca ima oko 600 kilometara cesta, a bit će angažirano 47 vozila i strojeva.