Home

Stanje sigurnosti u županiji je dobro, ocjenjuje policija

U šest mjeseci zabilježena 894 kaznena djela, polovica su krađe

7.7.2018.

Stanje sigurnosti u Karlovačkoj županiji je dobro, ocijenio je na sjednici Županijske skupštine zamjenik načelnika Policijske uprave karlovačke Darko Bratić. Vijećnicima je iznio osnovne pokazatelje, a to su broj kaznenih djela, broj prekršaja, prometne statistike kao i neki drugi događaji koji imaju nešto manji utjecaj na stanje sigurnosti.

-Neko polazno obilježje koje opisuje stanje u 2018. godini je povećanje broja kaznenih djela na području Policijske uprave za nekih 15 posto u odnosu na ono koje je bilo lani u istom vremenskom periodu. Međutim, povećana je razriješenost tih kaznenih djela za 10 posto. Od ukupno 894 zabilježena kaznena djela, dvije trećine tih djela je razriješeno. Što se tiče strukture kaznenih djela većina su iz domene imovinskog kriminaliteta i takva djela čine polovicu svih kaznenih djela koje policija bilježi. Radi se o djelima krađa i teških krađa. U domeni imovinskog kriminaliteta za istaknuti je da su sva kaznena djela razbojništva i razbojničkih krađa koja izazivaju pozornost javnosti u ovoj polovici godine razriješena, napomenuo je Bratić.

Policija u prvoj polovici ove godine bilježi smanjenje kaznenih djela protiv života i tijela, odnosno ubojstava, pokušaja ubojstava, teških tjelesnih ozljeda. U porastu je broj samoubojstva te si je život do konca lipnja u našoj županiji oduzelo 18 osoba. Prekršaja protiv javnog reda i mira,  a to su svađa i vika ima ih manje nego lani, a zanimljivo je da Ogulin bilježi više ovakvih prekršaja nego Karlovac. Također je manje zabilježenih slučajeva nasilja u obitelji.

Govoreći o pokazateljima koji se odnose na promet, Darko Bratić je naglasio da manje prometnih nesreća nego u istom razdoblju prošle godine.

- Zabilježeno je 470 prometnih nesreća. U tim prometnim nesrećama  pet je osoba smrtno stradalo, što je manje nego prošle godine kada je bilo sedam poginulih osoba. Policija je evidentirala 16.300 prekršaja u prometu i to je oko 2.000 manje nego lani u istom razdoblju. Više od 7.000 prekršaja otpada na nepropisnu brzinu, slijede parkiranje i nevezanje pojasa. U 517 slučajeva vozači su bili pod utjecajem alkohola, napomenuo je zamjenik načelnika PU karlovačke.

Pri kraju izvješća je rekao da treba potaknuti građane da se više okrenu samozaštiti. Naglasio je da ima nekoliko mjera u europskim fondovima kroz koje se financiraju upravo ovakvi projekti, a tu je posebno istaknuo uvođenje video nadzora.