Home

Svečana sjednica Županijske skupštine

Svečanosti je prisustvovao i Mate Granić, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i počasni građanin Karlovačke županije

13.4.2017.

U sklopu obilježavanja Dana Karlovačke županije, danas je u prepunoj dvorani Zorin doma održana svečana sjednica Županijske skupštine.

Tom prilikom je predsjednik Županijske skupštine, Željko Bokulić istaknuo kako je velika odgovornost biti jedan od onih koji upravljaju Županijom, te kako je ponosan na sve učinjeno u protekle četiri godine.

-Osjećam neizreciv ponos na protekle četiri godine, na sve vijećnike Županijske skupštine, lijeve, desne i one u sredini, na sve odluke koje smo donijeli i na svaki pozitivan pomak koji se dogodio u našoj županiji. Naša sreća i prednost pred mnogima su to što imamo daleko više uspjeha nego neuspjeha i što imamo više pozitivnog nego negativnog, naglasio je između ostalog Bokulić. S obzirom da je ovo bila posljednja sjednica Županijske skupštine i županijskog vodstva u ovom mandatu, župan Ivan Vučić osvrnuo se na ono što je najvažnije ostvareno u protekle četiri godine, kako je rekao, „u financijskom vjerojatno najtežem mandatu od svog osnutka, s povećanjem obima poslova, s limitiranom proračunom i neizvjesnim zakonskom uredbama.

-Morali smo raditi i gospodariti mudro i racionalno vodeći računa da osiguramo osnovne uvjete funkcioniranja Županije, naših proračunskih korisnika, te da ulažemo u projekte koji su nužno potrebni da dugoročno osiguravaju uštede i razvoj, kazao je između ostalog Vučić. Rekao je i kako su i sa tako skromnim proračunom iz kojega im je "Kukuriku vlada" uzela dio prihoda, odgovorili na brojne obveze i projekte kandidirali na natječaje i programe kako bi kroz njih dobili sredstva iz dostupnih EU fondova. Prihodi su korišteni za subvencioniranje kamata na kredite, razminiranja poljoprivrednog zemljišta, osiguranje prehrane učenika slabijeg imovinskog stanja u školama, za pomoćnike u nastavi za osobe s poteškoćama u razvoju, za prijevoz učenika srednjih škola, za projekte energetske učinkovitosti i održivog razvoja u školama i zdravstvenim ustanovama, te za financiranje školstva i zdravstva na području naše županije. Svi najznačajniji projekti prikazani su i u filmu koji je potom uslijedio. Izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nada Murganić obraćajući se skupu između ostalog izjavila je:

-Demografska revitalizacija nam je značajna. Ako ne obnovimo stanovništvom ovu našu državu, niti jedne programe, niti jedne strategije neće imati niti tko provoditi, a nećemo ih imati niti za koga provoditi, poručila je Murganić.

Među brojnim uzvanicima, svečanosti je prisustvovao i Mate Granić, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i počasni građanin Karlovačke županije koji je  u svoje i u ime Predsjednice svima čestitao Dan županije. On je između ostalog istaknuo da što se tiče unutarnje politike, „lani smo proživjeli najveću političku parlamentarnu krizu i iz nje izašli demokratskim putem jači, a sada proživljavamo jedan veliki izazov Agrokora i potencijalni slom hrvatskog gospodarska“.  Naglasio je kako aktivnom ulogom Vlade, Hrvatskog sabora i svih institucija vlasti iz toga moramo izaći jači, te da proces restrukturiranja ma koliko bio bolan mora biti odlučan i potpuno transparentan, te da se više nikada ovakav slučaj ne ponovi.

U sklopu svečane sjednice, tradicionalno su dodijeljena i Županijska javna priznanja za ostvarenje u prethodnoj godini, kao i za zasluge ostvarene tijekom životnog vijeka pojedinca. Javna priznanja za 2016. godinu dobili su Boris Ferkula i Stjepan Basar za zajedničke poslovne rezultate kojima doprinose gospodarskom razvoju Karlovačke županije, Sportsko društvo slijepih 4 rijeke Karlovac, Nacionalno svetište svetog Josipa , Udruženje obrtnika grada Karlovca, te Savez udruga Hrvatskog časničkog zbora Karlovačke županije. Javno priznanje Županije za životno djelo pripalo je Amirudinu Talakiću, dr. med., zbog naročitog uspjeha i ostvarenih rezultata u stručnom, sportskom, volonterskom i političkom radu, te nesebičnom doprinosu lokalnoj zajednici.

Među brojnim uglednicima, svečanosti su prisustvovali i glavni državni revizor Ivan Klešić, saborski zastupnici s našeg područja, župani brojnih hrvatskih županija, gradonačelnici i načelnici gradova i općina, predstavnici Velike Kladuše i Bihaća, predstavnici vojske, policije, crkvene i sudbene vlasti, te brojnih drugih ustanova i institucija.