Home

Svečano otvoren Razvojni centar u Županijskoj gospodarskoj komori Karlovac

Razvojni centar oslonac je intergiranog poduzetničkog sustava.

18.4.2017.

U Županijskoj gospodarskoj komori Karlovac danas je svečano otvoren Razvojni centar  u kojeg su ovih dana uselili i prvi mladi poduzetnici. Razvojni centar je nastavak projekta sustava savjetovanja poduzetnika i predviđen je u tri etape s partnerima u projektu gradom Karlovcem i Karlovačkom županijom. U planu je razviti integrirani sustav razvoja poduzetništva čija je prva etapa Poslovni inkubator u prostorijama Županijske komore. Kada se popuni ovaj prostor pripremljeno je proširenje jednog drugog prostora koji se nalazi u produžetku ulice gdje je zgrada Komore. Predsjednik Komore Zlatko Kuzman je istaknuo da je ovaj Razvojni centar oslonac intergiranog poduzetničkog sustava.

-Zašto Razvojni centar u Karlovačkoj županiji? Upravo ta tradicija industrijske proizvodnje, obrazovni i istraživački resursi  koje imamao i koje smo godinama razvijali ovdje, trebali bi biti nastavljeni  kroz projekt Razvojnog centra. Uz osam lokala koje imamo ovdje, uz pet koje ćemo u B fazi napraviti, gotovo 20 takvih poduzetnika moći ćemo primiti  i u C etapi. To će biti 35 do 40 poduzetnika koje ćemo moći smjestiti u konačnoj etapi razvoja Razvojnog centra i to će biti jedan od najvećih Centara u regiji, kazao je Kuzman.

Lokalna zajednica, kaže Kuzman, dobiva integrirani sustav poticanja i praćenja novih poduzetnika  baziranih na visokim tehnologijama. Također im je želja dati afirmaciju i priliku mladima koji imaju poduzetničke ideje da ih realizriaju  baš u Karlovcu. Iznio je i podatak da je u zadnjih pet- šest godina  u Karlovačkoj županiji otvoreno  oko 1.437 novih poduzeća, dok ih je  927  zatvoreno. Oko 250  poduzeća se godišnje otvara u županiji. Kod nas svega 31 posto osoba sklonih poduzetniištvu, otvara poduzeća. Prvi je u Razvojni centar uselio Centar za inovacije u savjetovanju, drugi su bili Razvoj i proizvodnja elektroničkih uređaja.

Partner u projektu je Grad Karlovac, a otvorenju je prisustvovao i  gradonačelnik Damir Jelić.

-Posebno me veseli što smo usmjereni prema vama koji svojom propulzivnošću i brzinom reakcije možete praktično multiplicirati upravo i radna mjesta što se i vidi iz ovog konzultanstskog dijela. Tako da to sjeme, samo što je  palo u zemlju već rađa i novim plodom i to je  nešto što je ogromna akceleracija. Tako ste i vi kao mladi poduzetnici direktno utkani u  prvu stratešku odrednicu grada Karlovca, a to je puna zapošljivost, kako grada tako indirektno i naše županije, poručio je Jelić.

Župan Ivan Vučić također je izrazio zadovoljstvo otvorenjem ovog poduzetničkog inkubatora u Županijskoj gospodarskoj komori.

-Moja je želja svakako da i ostali gradovi u Karlovačkoj županiji slijede primjer grada Karlovca. Svakako da nemaju Komore, ali imaju prostora; Komora i tamo može biti support u jednom dijelu koji može biti savjetodavni, a mogu koristiti i infrastrukturu gradova i općina, rekao je Vučić.

Direktorica Centara za inovacije u savjetovanju, koji su i prvi stanari, Viktorija Kunštek je istaknula.

-U mjesec i pol dana predan je 21 projekt; od toga 15 su višemilijunski iz EU fondova, pet ih je do 500 tisuća, jedan ili dva su  do 100 tisuća kuna. Mi smo zapravo pod parolom „tvornica ideja“. Mi ne čekamo da klijenti dolaze k nama, već odlazimo drugima sa svojim projektima i idejama, kazala je Kunštek.

Otvorenju su prisustvovali i članovi  Gospodarskog vijeća Županijske komore Karlovac, ali i predstavnici tvrtki koje svoj poslovni život započinju uz potporu Županijske komore Karlovac.