Home

U KA-županiji 10 posto populacije boluje od bubrežne bolesti

Dr. Kupres: Bolest se najčešće pojavljuje uz dijabetes, hipertenziju i pretilost

8.3.2018.

U karlovačkoj Općoj bolnici danas je obilježen Svjetski dan bubrega, a budući da pada na Međunarodni dan žena, slogan mu je „Bolest bubrega i žensko zdravlje – uključi, cijeni, osnaži“. Tom prigodom u knjižnici  je održano edukativno predavanje sa savjetovanjem, dok je na više mjesta u Bolnici bilo mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi, mjerenje tjelesne visine i težine te savjetovanje i interpretiranje dobivenih nalaza.

-Cilj obilježavanja  jest podizanje svijesti o životno važnoj funkciji bubrega u očuvanju zdravlja te umanjenje učestalosti bubrežne bolesti i njezin štetan utjecaj na cijeli organizam. Bubrežna bolest je vrlo učestala kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj te 10 posto populacije i u svijetu i u Hrvatskoj boluje od te bolesti. Ono što je problem je to, što bolest vrlo često nema nikakvih simptoma, zato i kažemo da je jedan od tihih ubojica. Zapravo, često k nama dolaze pacijenti kod kojih ne možemo učiniti ništa, nego lijčenje odmah započeti dijalizom. Bolest se najčešće pojavljuje uz dijabetes, hipertneziju i pretilost pa su preventivne mjere  i zdrav način života usmjerne upravo na ove skupine bolesnika, kaže specijalistica nefrolog dr. Vlasta Kupres.

O situaciji u Karlovačkoj županiji te kako prepoznati bubrežne bolesnike dr. Kupres je rekla.

-Situacija i u Karlovačkoj županiji slična je onoj na razini Hrvatske. Ono što  mi znamo o tim pacijentima je vrh sante leda, jer je samo mali broj njih na vrijeme prepoznat.Kako simptomi oboljeljenja bubrega često ostaju neprepoznati bitno je kroz dostupnu dijagnostiku, bolest otkriti što prije. Radi se o jednostavnoj pretrazi određivanja kreatinina u krvi koja se može napraviti u svakom biokemijskom laboratoriju te određivanja količine bjelančevina u urinu. Imamo izuzetno dobru suradnju sa dijabetolozima, tako da oni nama vrlo rano upućuju  pacijente, dijabetičare, koji  danas čine preko 40 posto naših bubrežnih bolesnika. Tada im možemo što bolje  izregulirati i šećernu bolest i tlak i na taj način usporiti progresiju bubrežnog zatajenja.

Inače, Svjetski dan bubrega obilježava se od 2006. godine svakog drugog četvrtka u ožujku.