Home

U Karlovačkoj bolnici izvedena  prvi put u Hrvatskoj ginekološka operacija ICG tehnologijom

Štajcer: Vjerujem da ćemo na ovaj način moći rješavati jedan dobar dio problema, vezanih uz karcinome

9.2.2018.

U karlovačkoj Općoj bolnici ovaj tjedan je po prvi put u Hrvatskoj izvedena  ginekološka operacija uz pomoć ICG tehnologije. Što to zapravo znači objašnjava pročelnik Službe za ginekologiju i porodiljstvo primarijus dr. Željko Štajcer.

-Uvijek je bio problem kada se operira karcinomska bolesti jesmo li našli sve metastaze, jesmo li ih odstranili,  jer ishod liječenja je upravo jako vezan uz dobru operaciju i količinu odstranjene karcinomske bolesti. Nakon toga kemoterapije ili zračenje puno bolje djeluju. Ovom ICG tehnologijom, pacijentu se mora aplicirati kontrast, ugase se svjetla i upali se kamera s posebnom video opremom te se u trbuhu traže mjesta koja luminisciraju plavkastu boju.Ta mjesta su onda sumnjiva na metastaze te se moraju dalje uklanjati operacijom; dakle to su mjesta koja su oku nevidljive promjene. Ovom tehnologijom mogu se otkriti začeci metastaza u trbuhu ili na nekom drugom mjestu tako da možemo odstraniti što veći dio sumnjivog, odnosno metastatskog tumora.

O prvom ginekološkom  operativnom zahvatu ovom tehnologijom u karlovačkoj bolnici dr. Štajcer je još rekao.

-Zapravo, takve operacije se rade u multidisciplinarnom timu. U našem slučaju osim mene tu je bio još jedan ginekolog, dr Mrgan i kirurg dr. Tufeković. Svatko operira svoj dio jer je potrebno odstaniti što više tumora. Po potrebi se zovu i druge specijalnosti kao što su vaskularni kirurzi, urolozi itd. Dakle, bit cijele operacije je odstraniti što veći dio tumora.

S ovom tehnologijom moći će se raditi još niz drugih zahvata, dodaje dr. Štajcer.

-S ovom tehnologijom moće se praktički raditi sve i općenito karcinom u trbuhu, karcinom dojki. Vjerujem da ćemo na ovaj način moći rješavati jedan dobar dio problema, vezanih uz karcinome.

Inače, tehnologija je instalirana u bolnici Sveti Duh u Zagrebu,a u narednih nekoliko mjeseci ovu vrstu zahvata moći će raditi i liječnici u Petrovoj bolnici u Zagrebu te u KBC-u  Rijeka.