Home

U Karlovačkoj županiji registrirano 111.044 birača

Birališta se u nedjelju otvaraju u 7, a zatvaraju u 19 sati

19.5.2017.

U nedjelju će građani Hrvatske ponovo na birališta, treći put u godinu i pol dana, a biraju gradonačelnike, načelnike općina i župane te svoje predstavnike u gradskim i općinskim vijećima te županijskim skupštinama. U Karlovačkoj županiji ima 295 biračkih mjesta, a u gradu Karlovcu su 93. Popis birača zaključen je 12. svibnja, a podatke je objavilo Ministarstvo uprave. U Karlovačkoj županiji ukupno je registrirano 111.044 birača, a u gradu Karlovcu 48.259. 

Karlovčani će gradonačelnika birati između šest kandidata, a to su abecednim redom Davorin Andrijašević iz Mosta, Nikola Badovinac HNS, Davor Bartolac kandidat HSS-a i Stranka rada i solidarnosti, Damir Mandić kandidat HDZ-a i HSLS-a, Davor Petračić nezavisni kandidat grupe birača, te Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida.

Za 25 vijećničkih mjesta u karlovačkom Gradskom vijeću natječe se 300 kandidata, na 12 lista, a to su koalicijska lista Akcija umirovljenici zajedno i Hrvatska stranka umirovljenika (AUZ/HSU),  lista grupe birača Dimitrija Birača, koalicijska lista HDZ-a i HSLS-a, lista Hrvatske konzervativne stranke (HKS), lista HNS-a, lista HSS-a i stranke Bandić Milan 365. Za Gradsko vijeće grada Karlovca liste kandidata imaju i HSP, Most, Naprijed Hrvatska, lista grupe birača Davora Petračića, zajedničku listu imaju SDP i Laburisti, a za vijećnička mjesta se bore i kandidati s liste Živog zida.

Pet je kandidata za župana, a to su Hrvoje Hoffman  iz Živog zida, Damir Jelić, kandidat HDZ-a  i HSLS-a, Marinko Marinović iz Mosta, Marina Novaković Matanić, kandidatkinja  HNS-a i Ivan Vuković kandidat koalicije SDP-a i HSS-a.

Za ulazak u županijsku skupštinu borit će se 10 lista, a to su AUZ, DSS, HDZ/HSLS, HKS, HNS, HSS/HSU, HSP, Most, SDP i Živi zid.

Za trećeg dožupana, koji mora doći iz redova srpske nacionalne manjine tri su kandidata  Branko Eremić (SDP), Siniša Ljubojević (DSS) i Mirko Martinović (SDSS).

U nedjelju, 21. Svibnja birališta se otvaraju u 7 sati i otvorena su do 19 sati. Prve privremene rezultate izbora Državno će izborno povjerenstvo objaviti u 21 sat.