Home

Unatoč odluci o zabrani spaljivanja, u osam dana 25 požara na otvorenom

Pet dana vatrogasci su se borili s podzemnim požarom na Šumbaru

9.8.2017.

Samo u proteklih osam dana na području Karlovačke županije gorjelo je 25 požara na otvorenom, doznajemo od predsjednika Vatrogasne zajednice Karlovačke županije, Roberta Hranilovića. Naime, na prijedlog županijskog Stožera civilne zaštite, župan Damir Jelić donio je Odluku o zabrani spaljivanja i loženja vatre na otvorenom na području Karlovačke županije. Odluka je donesena zbog ekstremnih uvjeta, odnosno visokih temperatura, a na snazi je od 1. do 31. kolovoza.

Evidentno je međutim da su građani na ovu odluku oglušili, pa gotovo da nema dana da ne gori bar jedan požar.

- Bez obzira na tu odluku još uvijek se događaju požari otvorenog prostora na području cijele županije. U osam dana zabilježeno je 25 intervencija. Zbog ovih vremenskih uvjeta, visokih temperatura i suše zasigurno je povećana opasnost od nastanka požara na otvorenom kao i širenja tog požara. Nije bilo srećom većih požara, što se tiče opožarene površine, jer su svi uočeni i ugašeni na vrijeme, ali imali smo jedan dugotrajniji požar na području grada Karlovca. Radi se o predjelu Šumbara, gdje smo imali podzemni požar. To je specifičan požar i potrebno je više kontrolirati i treba duže vrijeme da se ugasi. Takav požar nastane kada počnu gorjeti biljke i korijenje i širi se poroznim tlom. Trebalo je četiri do pet dana, jer nakon što se na jednom dijelu ugasi, aktivira se negdje drugdje, pojasnio je Hranilović.

Predsjednik županijske vatrogasne zajednice apelira na građane da se pridržavaju odluke o zabrani spaljivanja.

- Svakako apeliram da poštuju odluku koja je donesena kako bi izbjegli nastajanje materijalne štete koja nastaju prilikom požara otvorenog prostora, a svjedoci smo da svake godine u takvim požarima ima i stradanja građana, znači da se izbjegnu i ljudske žrtve, pozvao je Hranilović.

 Uz požare koji stalno prijete na domaćem terenu, vatrogasci iz Karlovačke županije od početka ljeta su angažirani i na priobalju. Podsjetimo da su dvojica vatrogasaca iz naše županije na otoku Lastovu, jedan profesionalni i jedan dobrovoljni vatrogasac, a dislocirano je jedno vatrogasno vozilo.

U gašenju velikih požara na području Splitsko-dalmatinske županije, od 17. do 20. srpnja tamo je bilo 28 vatrogasaca i sedam vozila.

- Imamo također pet vatrogasaca, dva iz JVP Ogulin i tri iz JVP Karlovac u Državnoj intervencijskoj postrojbi u Šibeniku. Od sutra ponovo kreću nove grupe na Lastovo i u Šibenik. Mi nismo zadnjih par godina tijekom ljeta slali profesionalne vatrogasce u DIP-ove, koje popunjavaju javne postrojbe, nego smo mi imali ulogu popuna prilikom izvanrednih dislokacija, sa 25 ljudi i pet vozila i bili smo prvi s kontinenta koji su trebali biti angažirani, pa zbog toga nismo jedan period popunjavali postrojbe DIP-a, naglasio je Hranilović.

Uz dvije spomenute dislokacije, županijska vatrogasna zajednica i dalje ima u stanju pripravnosti ima 25 vatrogasaca za izvanredne dislokacije, što uključuje i dobrovoljne i profesionalne vatrogasce. Osim odlaska direktno na požarište kod Splita i ekipe na redovitim dislokacijama su imale intervencije. Prva smjena gasila je manji požar na Lastovu, a kako još uvijek gori na području Šibensko-kninske županije, Karlovčani i Ogulinci i proteklih su dana angažirani na gašenju.