Home

„Živjeti zdravo“ pokriva tri teme: tjelesno,mentalno i spolno zdravlje

Projekt je u 85 postotnom iznosu sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda

5.3.2018.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo nostitelji su Nacionalnog projekta  „Živjeti zdravo“  koji je danas predstavljen i u Karlovcu.

-Radi se o jednom projektu koji je krenuo davne 2002. godine i koji je kroz 13 godina sazrijevanja, sazrio u ovo što imamo danas u Karlovačkoj županiji koja je šesnaesta po redu, od 21 županije koja je ušla u njega. Ustvari, današnji dan je trenutak pokretanja projekta „Živjeti zdravo“ i u Karlovačkoj županiji, kaže  voditeljica Sanja Musić Milanović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Projekt pokriva tri teme: tjelesno zdravlje, mentalno zdravlje i spolno zdravlje te njihovu zaštitu.

-Unutar tjelesnog zdravlja ima popriličan broj tema kojima se može baviti. Mi smo se odlučili kroz ovih 13 godina, zapravo razviti u smjeru promicanja pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti u cilju održavanja normalne tjelesne mase. Mentalno zdravlje nam se koncentrira zapravo na temu najranijeg prepoznavanja potencijalnih simptoma mentalnih poteškoća i depresivnih simptoma. To radimo s učiteljima i samim učenicima u osnovnim školama. Spolno zdravlje je stalna i stara tema te i njega ovim programom nastojimo očuvati, pojašnjava Musić Milanović.

Projekt je u 85 postotnom iznosu sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda. Za šestogodišnje razdoblje to je 31 milijun kuna, a sve županije dobit će isti iznos novca. Ono što ovaj projekt čini bitno različitim od drugih je osim edukacije i njegova dostupnost, ističe Musić Milanović i dodaje. 

-I u Karlovačkoj županiji bit će uređen, a negdje i djelomice izgrađen jedan dječji park koji će biti čuvan, u kojem će volonteri raditi i jedna hodačka staza jer nam se čini da smo zaboravili, zapravo na jedan najjednostavniji   i najdostupniji pokret, a to je hodanje. I tu neće ljudi biti sami, nego će ih čekati volonter – hodač.  I još ima brojnih stvari, poput poligona za sve škole, i u ovoj Županiji, ali i na području cijele Hrvatske,  tako da se zaista mogu ta tri sata tjelesnog odgoja odvijati u školama u kojima nema dvorana.  U više od tisuću područnih škola sada nema dvorana , što znači da uopće nemamo logistički preduvjet za kontinuirano provođenje tjelovježbe.

Najavila je da bi iduće godine, i u Karlovcu  trebao zaživjeti dječji park i  hodačka staza.

Koordinatorica na županijskoj razini je dr. Biserka Hranilović.

-Mislimo da će projekt „Živjeti zdravo“ pokrenuti aktivnosti. Cilj konferencije je da najavimo sve te aktivnosti i da pokažemo primjere dobre prakse naše Karlovačke županije. Znam da se u Karlovačkoj županiji radi jako puno aktivnosti na promicanju zdravlja i cilj je da ojačamo te primjere dobre prakse, da implementiramo neke nove aktivnosti i da povećemo sve dionike kako na našem lokalnom nivou, tako i na nacionalnom. Isto tako, u partnerstvu s Gradom Karlovcem, iz projekta će se urediti jedna staza zdravlja kojom će svaki tjedan bit organizirane šetnje.

Projekt  „Živjeti zdravo“ podržala je i pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković.

-Svi znaju da su kronične nezarazne bolesti veliki problem i gdje zapravo više od 90 posto osoba umire od tih bolesti. One nisu nešto što bi punilo naše naslovnice, ali zapravo i na to se troši premalo sredstava, a značajno je jer se rezultati vide tek u nekakvoj budućnosti.